Przyprawy do rzecz niezbędna w każdej kuchni. To właśnie dzięki nim dania stają się aromatyczne, nabierają odpowiedniego wyrazu, pachną tak, że ślinka cieknie. Obecnie mamy dostęp do bardzo wielu różnych przypraw ze wszystkich stron świata, które kupujemy świeżutkie i aromatyczne. Warto z tego korzystać i tak zaopatrzyć sobie kuchnię, by znalazły się w niej przyprawy mające też dobre działanie na zdrowie człowieka. Niektóre z nich mogą pozytywnie wpływać na przykład na przemianę materii, podkręcając ją. Inne mają działanie zwalczające stany zapalne, pomagają w radzeniu sobie z różnego rodzaju infekcjami albo wzmacniają naszą odporność.
Kurkuma właściwości lecznicze
Kurkuma to prawdziwe złoto. Jej właściwości są tak szerokie, że po prostu warto ją spożywać, bo wspiera zdrowie całego organizmu. Najważniejsze w tym wszystkim jest też to, że nie trzeba mieć dostępu do świeżego korzenia kurkumy, wystarczy kupić tę suszoną i zmieloną na proszek. Taka przyprawa jest dostępna w każdym sklepie spożywczym i już wykazuje pozytywne działanie. Kurkuma jest niezwykle cenna, jeżeli chodzi o budowanie odporności organizmu i radzenie sobie z różnego rodzaju infekcjami. Jest zatem polecana w okresach, kiedy możemy zaliczyć spadek odporności ze względu na drastyczną zmianę pogody. Poza tym wykazano, że kurkuma pomaga w łagodzeniu bólów menstruacyjnych, różnego rodzaju problemów z układem pokarmowym. Warto zatem dodawać ją do dań, albo sporządzać różnego rodzaju mikstury do picia, których składnikiem jest między innymi kurkuma. Można do nich dodawać jeszcze starty imbir, który w smaku jest odrobiną podobny do kurkumy. Te dwa azjatyckie kłącza to prawdziwy dar natury, z którego warto korzystać, dla smaku i dla zdrowia.
Aromatyczny cynamon na zdrowie
Kolejna fantastyczna przyprawa, którą warto przemycać w swojej kuchni właśnie ze względów prozdrowotnych to cynamon. Trudno wyobrazić sobie jesienne ciasta bez cynamonu. Jego szczypta tak dobrze poprawia smak owsianki albo rozgrzewającej jaglanki. Okazuje się, że sam cynamon to też świetny składnik, który podkręca naszą przemianę materii, a zatem sprawdza się w przypadku osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym jest tak pyszny, że jego dodatek to dobry pomysł w przypadku nie tylko deserów czy dań słodkich, ale też mięs czy makaronów.
Imbir
Na podium super zdrowych i rozgrzewających przypraw, nie może zabraknąć też imbiru. Ten również wykazuje bardzo bogate działanie dla ludzkiego organizmu. Pomaga w radzenie sobie z infekcjami, dlatego razem z kurkumą jest polecany na przykład w okresie przeziębień. Działa przeciwzapalnie, jest takim naturalnym antybiotykiem. Poza tym ta azjatycka przyprawa jest generalnie polecana do spożywania przez cały rok, nie tylko w okresie chorób. Jej holistyczny wpływ na ludzki organizm po prostu wspiera zdrowie. Tak jak w przypadku kurkumy, imbir warto dodawać do różnych dań, szczególnie tych z rodowodem z Azji. Chociaż teoretycznie nie pasuje on do klasycznej polskiej kuchni, niektórzy przyprawiają nim nawet rosół.