sol-lar.pl

sol-lar.pl – moda, uroda, lifestyle, zdrowie, dieta

migdały
Lifestyle

Co powinniśmy wiedzieć o migdałach?

O migdałach możemy śmiało powiedzieć, że są bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: magnez, błonniki, tokoferole, miedź oraz amigdalinę. W związku z tak unikatową kompozycją bardzo dobrze wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy, gdyż zdecydowanie obniżają poziom cholesterolu, a dodatkowo zwalczają wolne rodniki oraz skutecznie zapobiegają tyciu. Na temat migdałów wypowiadają się również dietetycy, którzy zachęcają, aby spożywać każdego dnia cztery migdały. Jest to niezwykle istotne dla naszego zdrowia.

Charakterystyka migdałów. Co warto wiedzieć?

Cenią je nie tylko dietetycy – o czym wspomnieliśmy wcześniej – ale także lekarze. Wynika to z tego, że zawierają one mnóstwo wartości odżywczych. Są one nasionami migdałowca pospolitego. Panuje jednak obiegowa opinia, że można je zaliczyć do orzechów. Tak jednak nie jest.

Czym jest migdałowiec?

Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Stamtąd przybył do innych krajów. Uprawy migdałowca można spotkać w Afryce Północnej, Azji Zachodniej i Ameryce. Jednak uprawia się go także w krajach europejskich – w Hiszpanii, Portugalii, Francji, Włoszech, Szwajcarii, także w Macedonii. Drzewo migdałowca osiąga nawet do 10 metrów wysokości. Największym producentem migdałów na świecie są Stany Zjednoczone. Uprawy można spotkać w Kalifornii.

O migdałach możemy wprost powiedzieć, że są produktem szlachetnym, gdyż dostarczają do ludzkiego organizmu wiele cennych substancji mineralnych oraz witamin.

Pyszny deser z łuskanymi migdałami

Jeśli chodzi o migdały, to wcześniej już zaznaczyliśmy, że mają niesamowite wartości odżywcze wśród produktów. Migdaly łuskane to świetny produkt na przygotowanie smacznego deseru dla całej rodziny. Zdrowie ma także znaczenie – o tym oczywiście wiemy, dlatego migdaly łuskane przydają się do naszego pysznego deseru. Jeśli zatem chcemy przyrządzić cytrynowy deser jogurtowy z prażonymi w miodzie migdałami, to przygotujmy odpowiednie składniki. Są nimi: jogurt naturalny (najlepiej duże opakowanie), skórka cytryny (ćwierć łyżeczki), migdały blanszowane (maksymalnie cztery łyżki) oraz miód (dwie łyżeczki). Jogurt wymieszajmy ze skórką cytryny oraz z jedną łyżeczką miodu. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzućmy migdały blanszowane. Prażenie powinna trwać kilka minuty. Potem już tylko wystarczy dodać miód i smażyć przez maksymalnie piętnaście sekund. Migdały w miodzie musimy położyć na jogurcie. Mamy już przygotowany przepyszny deser. Teraz możemy wspólnie siąść do stołu i zajadać się słodkim deserem z migdałami.