Nie od dzisiaj wiadomo, że najprostsze rozwiązania często stają się tymi najlepszymi. Z pewnością większość z nas posiada w domu ocet jabłkowy, ale niekoniecznie zna jego wszechstronne zastosowania. Po ten środek sięgały już nasze mamy i babcie. Znany jest od ponad 5 tysięcy lat przed naszą erą, stosowany był już w Starożytności – wówczas szczególnie ceniony za właściwości oczyszczające, pobudzające krążenie krwi a także poprawiające odporność.
Bogate źródło witamin
Zacznij od tego, że jest on bogatym źródłem witamin takich jak:
biotyna, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witamina C, beta karoten, kwas foliowy a także magnez, wapń czy żelazo.
Powyższe minerały oraz witaminy prawidłowo wpływają na przykład na zachowanie odporności, niezawodnej pamięci, oraz zdrowych włosów i paznokci.
Gospodarstwo domowe
Zastosowania octu jabłkowego znajdziemy także w gospodarstwie domowym. Dzięki swoim właściwością bakteriobójczym zarówno świetnie sprawdzi się jako środek zabezpieczający pożywienie przed zepsuciem jak i jako specyfik do płukania owoców i warzywa, usuwając z nich drobnoustroje. Jeśli borykamy się z kamieniem osadzającym się na kafelkach, prysznicu lub umywalce, warto spróbować zrobić roztwór z octu, jest on specjalistą od trudnych wyzwań.
Ten wielozadaniowy środek wspomoże także podczas procesu odchudzania. Usprawnia on przemianę materii, daje uczucie sytości oraz dostarcza niezbędnych witamin których podczas odchudzania często brakuje.
Właściwości zdrowotne
Warto zaznaczyć, że ocet jabłkowy ma także wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Dzięki obecności w nim kwasu chlorogenowego (przeciwutleniacz), niweluje poziom złego cholesterolu we krwi. Poprawia on funkcjonowanie gospodarki insulinowej dzięki czemu polecany jest osobom w stanie przed – cukrzycowym, cukrzykom, osobom cierpiącym na insulinooporność oraz zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Świetnie sprawdzi się podczas problemów z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Z kolei, jeśli mamy do czynienia z męczącym, nieprzyjemnym zapachem z ust wystarczy sporządzić mieszankę wody z łyżką octu i miodu. Najlepiej spożyć ją zaraz po posiłku.
Kto powinien go unikać?
Jak nie trudno zauważyć ocet jabłkowy jest wybawieniem w wielu sytuacjach, jednak jak wszystkie substancje – należy spożywać go z rozsądkiem. Jest też kilka przeciwskazań, które z góry powinny wykluczyć częste korzystanie z tego bogactwa naturalnego. Jest to przede wszystkim ciąża, może on wówczas powodować zgagę. W nadmiernej ilości ocet szkodzi naszym zębom – powoduje uszkodzenie szkliwa. W przypadku dużej wrażliwości skóry może on powodować duże podrażnienia. Osoby borykające się z problemami żołądkowymi także powinny ograniczyć picie powyższej substancji. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie z niej zrezygnować. Na rynku dostępne są tabletki z octem jabłkowym, które doskonale sprawdzą się w tym przypadku. Jeśli mamy możliwość spożywania go w formie płynnej, należy rozcieńczyć go z wodą , po zakończeniu codziennej kuracji wymagane jest zrobienie miesięcznej przerwy.